Nieuwe scholingen Rotterdam Stroke Service

Rotterdam Stroke Service organiseert twee scholingen: 'Onbegrepen gedrag na CVA' en 'Van de familie moet je het hebben...'. Voor elke scholing zijn twee data beschikbaar. Het aantal deelnemers per scholing is 12 en de kosten per persoon zijn 10 euro. 



Scholing: 'Onbegrepen gedrag na CVA'

'Waarom doet ie nou zo moeilijk?' Van 'We hebben alles al geprobeerd' naar 'Wat fijn om te zien dat deze patiënt beter in zijn vel zit!'

Onverklaarbaar boos, verdrietig of zelfs agressief gedrag. Als zorgmedewerker of behandelaar hebben we allemaal weleens meegemaakt dat een patiënt vreemd of vervelend doet waarbij wij niet begrijpen waar dit gedrag vandaan komt. Patiënten die een CVA hebben doorgemaakt, kunnen soms ‘moeilijk en onbegrepen gedrag’ vertonen. Ze weigeren bijvoorbeeld zorg, zijn somber, snel geïrriteerd, zeggen ineens alles wat ze denken of zijn afwerend. Dit gedrag kan enorm frustrerend zijn, voor de patiënt zelf, zijn/haar naasten en ook voor zorgmedewerkers en behandelaren. Er is altijd een reden voor moeilijk en onbegrepen gedrag. Het vergt veel samenwerking om te achterhalen wat de redenen van ongewenst gedrag zijn. Maar weten we eenmaal wat de oorzaak is? Dan kunnen we dit gedrag ook echt aanpakken, waardoor het verdwijnt of sterk vermindert. Leer welke soorten ‘moeilijk en onbegrepen gedrag’ er zijn, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je er het beste mee om kunt gaan.


 
Schrijf je in! Klik hier om je aan te melden.
 
Datum: Dinsdag 12 oktober 2021 van 19.00-21.30 of donderdag 28 oktober 2021 van 14.15-16.45.
Locatie: Laurens Antonius Binnenweg (dinsdag vergaderkamer 3, donderdag vergaderkamer 2).
Door: Chantal Luijkx, GZ-Psycholoog Klinische Neurorevalidatie bij Rijndam Revalidatie.


Scholing: ‘Van de familie moet je het hebben...’

'Van de familie moet je het hebben!' 
 
Het ‘lastige’ familielid is een gevreesde verschijning de zorg. Families worden steeds mondiger. Ook in Nederland is het indienen van een serieuze klacht of het aanspannen van een rechtszaak steeds normaler. Zorgmedewerkers en behandelaren schieten in de stress en de sfeer op de afdeling heeft te lijden onder de aanhoudende stroom van kritiek. Meestal schuilt achter dat ‘lastige’ gedrag echter onverwerkt leed, een rouwproces over de plotselinge of langdurige achteruitgang van een dierbare naaste. Heel vaak zijn ‘lastige’ familieleden mensen in nood, die op een wat ongewone wijze hulp vragen. Hoe ga je daar het beste mee om?

Schrijf je in! Klik hier om je aan te melden.
 

Datum: Dinsdag 11 januari 2022 van 19.00-21.30 of donderdag 20 januari 2022 van 14.15-16.45.
Locatie: Laurens Antonius Binnenweg (dinsdag vergaderkamer 3, donderdag vergaderkamer 2).
Door: Chantal Luijkx, GZ-Psycholoog Klinische Neurorevalidatie bij Rijndam Revalidatie.